Termostatul frigiderului.

Deși în orice gospodărie se regăsește un astfel de aparat, puțini sunt cei care înțeleg cum funcționează termostatul frigiderului și care este rolul acestuia. Mecanica frigiderului este complexă și se bazează  pe un circuit care ne permite menținerea alimentelor reci. Funcționarea optimă a frigiderului depinde de o piesa vitală care determina temperatura din interiorul frigiderului nostru. Știi care este această piesă ? Ai ghicit, este vorba de termostatul frigiderului

Termostatul frigiderului.

Ce este de fapt un termostat ?

O caracterizare simplă pentru acesta este: o piesă care face parte dintr-un sistem de control, care în funcție de temperatură, reacționează pentru menținerea temperaturii constante.

Astfel de piese de o importanță vitală le mai găsim și la sistemele de încălzire, aer condiționat, boilere sau frigidere. La frigider termostatul este piesa care controlează temperatura din frigiderul și congelatorul nostru și ne permite să menținem aceeași temperatura optimă pentru păstrarea alimentelor noastre.

Cum funcționează termostatul frigiderului ?

În general asociem termostatul cu rotița de reglaj care se regăsește în interiorul frigiderului sau mai nou pe display-ul de pe ușa congelatorului, dar această piesă este doar o parte din sistemul de control al temperaturii. În circuitul electric care face posibila funcționarea frigiderului se regăsește instalată această piesă care este conectată la o conductă care la rândul ei este plină de agent frigorific care este conectată la rândul ei cu congelatorul frigiderului. Acest lucru permite ca termostatul să controleze schimbările de temperatură astfel încât să mențină o temperatură optimă în funcție de setările făcute de noi.

Când temperatura urcă în interiorul frigiderului, motorul pornește. Astfel, agentul  frigorific se pune în mișcare evaporându-se la finalul circuitului. Cu alte cuvinte, când temperatura urcã, se declanșează termostatul și permite intrarea curentului electric în compresorul frigiderului care împinge agentul frigorific prin conductele frigiderului, astfel obținând scăderea temperaturii. Când s-a ajuns la temperatura optimă, se întrerupe curentul electric până la compresor și se oprește ciclul până când temperatura urcă din nou, urmând să se reia același ciclu.

Importanța termostatului.

Fără un termostat funcțional în parametrii, compresorul frigiderului nu s-ar opri niciodată, ar funcționa continuu chiar dacă temperatura interioara a frigiderului ori congelatorului este optimă. Pe lângă consumul excesiv de energie electrică, această nefuncționare optimă a termostatului ne poate arde compresorul, obținând doar o serie de probleme mai greu de rezolvat.

Dacă observați că frigiderul nu răcește suficient alimentele sau din contră, acestea îngheață și în frigider, vă sfătuim să reglați temperatura termostatului cât mai rapid posibil. Acest lucru îl puteți face de la rotița din interiorul frigiderului ori de pe display-ul exterior.

De asemenea trebuie să țineți cont dacă frigiderul este foarte plin, aerul nu poate circula printre alimentele din interior,iar asta poate provoca ca unele alimente din frigider să se congeleze ( cele care sunt mai aproape de ieșirea aerului rece ), iar restul alimentelor să nu se răcească suficient. Încercați să lăsați spațiu între alimentele din interiorul frigiderului sau sa evitați umplerea excesivă.

După cum vedeți, funcționarea frigiderului și a termostatului este relativ simplă, dar pentru că este vorba de o piesa vitală pentru funcționarea optimă a frigiderului, mai bine apelați la un specialist care vă poate ajuta.

Sau puteți vizita ghidul nostru schimbare termostatului în 6 pași.

Termostatul frigiderului.
Distribuie daca ti-a placut

Lasă un răspuns