Cu toți avem un astfel de electrodomestic in gospodăria noastră. Dar v-ați gândit vreodată cum funcționează ? Cu siguranță răspunsul este nu. Acum pentru că ai această curiozitate, te gândești că este un electrodomestic care generează frig. Nimic mai complicat, funcționalitatea frigiderului este să absoarbă căldura.
Funcționarea optimă a frigiderului se bazează pe ciclul Carnot. Este un ciclu teoretic, propus în 1820 de inginerul francez Nicolas Léonard Sadi Carnot, ciclu destinat comparării randamentului termic al mașinilor termice. Este un ciclu reversibil, efectuat de o „mașină Carnot” legată la două surse de temperaturi diferite.
Părți componente ale frigiderului.
Un frigider este compus din mai multe părți unite între ele pentru a forma un ciclu care să permită răcirea alimentelor pe care le depozităm, fie în congelator fie în frigider.
Parți componente ale frigiderului:
Compresorul: este compus dintr-un motor electric atașat unui compresor, care sunt în interiorul unei cutii închise ermetic.
Bobina de condensare: este un radiator format din doua tuburi în formă de U între care sunt amplasate niște piese separatoare care ajută la răcire. Este piesa vizibilă din spatele frigiderului nostru.
Filtru pentru uscare: acest filtru are rol de a elimina umiditatea și impuritățile.
Tuful capilar: este o conductă lungă și subțire în formă de spirală care ajuta frigiderul să se răcească și îi scade presiunea.
Bobina vaporizator: arată ca și un radiator în formă de spirală amplasat în interiorul frigiderului și are rol de a extrage căldura din alimentele depozitate în interior.
Valva de expansiune: acest mecanism are 2 roluri: 1 accelerează scăderea presiunii din instalația frigiderului, 2 scăderea temperaturii.
Termostatul: piesa care determină temperatura din frigiderul nostru. Pentru că este o piesa importantă și de cele mai multe ori trebuie înlocuită pentru funcționarea optimă a frigiderului, poți să vizualizezi înlocuirea termostatului pentru a putea face singur această operațiune. Lichid/agent frigorific: circulă prin interior pentru a absorbi căldura și a o elibera în exterior.
Cum funcționează un frigider ?
Agentul frigorific trece prin compresor și suferă o creștere de presiune, creștere care îi permite să circule mai fluid prin interiorul instalației. Datorită presiunii crescute a agentul frigorific, acesta trece prin bobina de condensare eliminând căldura în exterior. Mulțumită pieselor care separă conductele, agentul frigorific se răcește și aflându-se sub presiune, se transformă în lichid.
Lichidul intră în valva de expansiune cu ajutorul căreia i se reduce temperatura și presiunea, după care întră în acțiune filtrul pentru uscare care elimină umiditatea și impuritățile. Când agentul frigorific se află la joasă temperatură și presiune, acesta circula prin bobina vaporizatoare, se transformă în gaz, se evaporează și absoarbe căldura din alimente terminându-și ciclul si intrând din nou în compresor.
Când termostatul care are o importanță majoră în circuitul frigiderului, detecteazã temperatura optimă pe care noi o selectăm, declanșează oprirea circuitului, acesta rămânând oprit până când temperatura creste din nou și termostatul deschide circuitul reluându-se tot procesul.
Acum că știm cum funcționează frigiderul nostru vom ști cum sa-l îngrijim mai bine, astfel încât să nu se strice când avem mai mare nevoie de el.
Și dacă problemele persistă nu uita că te poți baza pe un specialist RRB care te va ajuta bucuros pentru a remedia defecțiunea și a scăpa de problemele apărute.