Dacă în articolele anterioare v-am prezentat cum să aplicați gresie sau faianță în casa dumneavoastră, azi vom vorbi despre cum montam parchetul.
R.R.B ( Renovări Reparații București ) vă prezintă 10 pași de urmat pentru a putea aplica chiar dumneavoastră parchetul dorit.
1. Pregătirea pentru montarea parchetului
Șapa de beton pe care urmează să montăm parchetul trebuie să fie bine uscată. Parchetul, de asemenea, trebuie să fie aclimatizat temperaturii încăperii în care urmează să fie montat. Se recomandă depozitarea parchetului în încăpere cu aproximativ 48 de ore înaintea montării. Pe timp de iarnă sunt necesare 3 – 4 zile, acesta fiind depozitat în poziție orizontală, pentru a nu se deforma sau deteriora.
2. Materiale necesare pentru a pune parchet
- plăci izolante de polistiren extrudat – acestea asigurând pe lângă izolare termică, amortizarea zgomotului pașilor.
- folie PE.
- silicon – recomandat să fie de aceeași culoare cu parchetul.
- plintă și șuruburi pentru prindere.
- șapă autonivelantă – dacă suprafața noastră nu este perfect dreaptă.
Unelte pentru a pune parchet:
- un fierăstrău manual sau electric sau un bomfaier
- cutter
- ruletă
- bandă adezivă
- pistol pentru silicon
- bormașină sau șurubelniță manuală
După ce ne-am asigurat că avem la îndemână toate materialele și uneltele necesare, putem începe.
În primul rând, trebuie să ne asigurăm că șapa este perfect dreaptă. În caz că există mici denivelări, vom folosi șapă autonivelantă. Înainte de a aplica șapa nivelantă, este necesară curățarea pardoselii, aspirând toate resturile care ne pot îngreuna sarcina. Aceasta se prepară într-o găleată, conform instrucțiunilor fabricantului și se întinde pe șapa existentă cu ajutorul unui trafalet special, lăsându-se să se usuce în jur de 48 de ore. După această operațiune se aplică folia PE care protejează parchetul de umezeală. Peste folie se mai adaugă plăcile izolante, care se lipesc între ele cu ajutorul benzii adezive.
3. Cum montăm parchetul
Pasul 1
Începem din colțul din dreapta al camerei, folosind un distanțier de aproximativ 15 mm. Îndepărtați sistemul de îmbinare dinspre perete la toate plăcile. Această distanță este necesară pentru ca parchetul să se poate dilata și contracta fără să fie afectat aspectul, prin umflarea plăcilor sau prin depărtarea lor.
Pasul 2
Puneți cea de-a doua placă în continuarea primei plăci ( figura 1 ) prin îmbinarea lor cu ajutorul sistemului de prindere al acestora. Poziționați în același mod tot restul plăcilor până atingeți lungimea camerei.
Pasul 3
Ultimele plăci trebuie tăiate dacă distanța dintre ele și perete nu respectă cei 15 mm de distanță ca și la prima placă. Nu uitați să îndepărtați sistemul de îmbinare de la primele plăci dinspre perete! Bucățile de parchet care au fost tăiate se pot refolosi pentru începerea următoarelor rânduri doar atunci când acestea au un minim de 40 de cm.
Pasul 4
Asigurați-vă că primul rând de plăci este perfect drept! Tăiați prima placă la aproximativ 80 de cm sau mai bine zis, pe jumătatea plăcii de pe primul rând. Pentru îmbinarea plăcilor, poziționați placa de pe al doilea rând la aproximativ 45 de grade și împingeti-o ușor în sistemul de îmbinare a plăcii de pe primul rând. În același timp, apăsați ușor până când placa devine dreaptă.
Pasul 5
La fel ca la punctul 4, înclinați placa la aproximativ 45 de grade și înainte de a o apropia de sol, împingeți-o către placa anterioară. Apăsați pe placă și împingeți înainte și înapoi, ajutându-vă de levierul de tracțiune pentru apropierea plăcilor. Aceasta trebuie să se îmbine perfect cu cea anterioară, atât la capăt, cât și pe toată lungimea sa.
Pasul 6
Continuați aceste indicații pentru a pune rând cu rând, până la terminarea încăperii. După cum observați în imagine, distanța minimă dintre capetele plăcilor trebuie să fie de 40 de cm.
Pasul 7
Îndepărtați distanțierele de pe tot perimetrul și asigurați-vă că există un minim de 15 cm între placa de parchet și perete. În situația în care s-au deplasat anumite plăci, le puteți reașeza cu ajutorul levierului de tracțiune. Urmează să aplicăm plinta de jur împrejurul camerei: aceasta se poate fixa cu dibluri sau prin folosirea unui silicon special pentru plinte.
Sperăm să vă fie de folos toate informațiile oferite. Dacă întâmpinați probleme în procesul de aplicare parchet, ne puteți contacta și vă vom ajuta cu placere.