În blogul de azi, R.R.B ( Renovări Reparații București ) vă prezintă 10 pași pe care să îi urmați pentru aplicarea gresiei sau faianței într-o încăpere din locuința dumneavoastră.
Să punem gresie sau faianță în baie poate părea o sarcină dificila, dar dacă știți pașii pe care să-i urmați și vă organizați corespunzător, poate fi realizată fără nicio problemă. Alegeți-vă gresia care vi se potrivește și urmați toți acești pași pentru a îndeplini sarcina cu succes.
Aplicarea gresiei sau faianței în baia dumneavoastră este o sarcină mai ușoară decât credeți.
Gresia și faianța reprezintă un element de decor foarte important. În funcție de alegerea făcută și de modul de aplicare, se schimbă complet aspectul încăperii, de aceea este important să alegeți modelul care vi se potrivește și modul de aplicare a acestuia.
Materialele necesare pentru a aplica gresia:
- gresie
- adeziv pentru gresie sau faianță de interior sau exterior
- mașina de tăiat gresie
- ruletă,
- ciocan de gumă
- gletiera zimțată
- mănuși și ochelari de protecție
- daltă
- gletieră dreaptă
- ciocan
- boloboc
- distanțiere
După ce ne-am asigurat că avem toate materialele necesare putem trece la treabă.
Cum aplicăm gresia în baie?
1. Cum măsurăm suprafața pentru gresie ?
Prima dată trebuie să alegem modelul și culoarea gresiei dorite. Odată ce am făcut acest pas este important să luăm dimensiunile încăperii pentru a ști exact de câte plăci de gresie avem nevoie. Pentru asta, măsurăm toate laturile încăperii și le adunăm. După aceea, scade dimensiunile ușilor sau ferestrelor dacă acestea există. Împarte rezultatul la dimensiunile unei plăci de gresie și acesta va fi rezultatul final pentru a afla necesarul. Adaugă aproximativ 10%, pentru a acoperi eventuale plăci defecte, plăci care se pot sparge în timpul montării sau care pot fi deja sparte sau crăpate în pachet. Trebuie să țineți cont că fiecare fabricant deține ton și dimensiuni diferite. Orice placă rămasă este binevenită pentru eventuale probleme apărute pe viitor, în caz că se vor sparge accidental. Cu acest prim pas am rezolvat misterul de plăci necesare pentru încăperea noastră.
2. Cum îndepărtez gresia veche ?
În cazul în care dorim îndepărtarea gresiei vechi, vom folosi o daltă și un ciocan pentru realizarea procesului. Odată îndepărtată, ne asigurăm că nu rămân resturi de material pe perete și că acesta va rămâne perfect drept.
3. Cum pregătesc peretele pentru a pune faianță?
Odată ce am îndepărtat materialul rămas pe perete de la faianță veche curățăm bine toată suprafața. Ne asigurăm că am îndepărtat orice rest de praf sau mizerie, pentru obține o mai bună fixare a plăcilor. Asigurații-vă de asemenea că nu există crăpături sau pete de mucegai în zona de lucru, în caz că există aceste suprafețe au nevoie de o întreținere suplimentară. Este recomandat să udați înainte suprafața mai ales în zilele călduroase de vară, pentru ca adezivul să nu se usuce foarte rapid și cu ajutorul unui boloboc verificăm dacă placa noastră este perfect dreaptă.
4.Modelul de aplicare a faianței.
Înainte de a aplica faianța pe perete este necesară alegerea modalității de aplicare, deoarece va fi fundamental pentru crearea diferitelor forme în încăpere. De exemplu, dacă vreți să creați o senzație de amplitudine a încăperii, este recomandat sa aplicați plăcile in diagonală sau orizontală. Pentru crearea acestui efect intervin și dimensiunile plăcilor de gresie aleasa. Cu cât dimensiune plăcii sunt mai mari, cu atât încăperea va părea mai mare.
5. Cum pregătesc adezivul pentru gresie?
Amestecați adezivul cu cantitatea de apă recomandată de fabricant, până obțineți consistența adecvată, ca o pastă ușor îngroșată. Țineți cont că există adeziv flexibil, de uscare rapidă, de interior ori exterior, etc. Alegeți-l pe cel care vi se potrivește în funcție de necesitatea dumneavoastră. Alegerea adezivului este un pas foarte important pentru aplicarea gresiei. Nu uitați de el!
6. Cum aplic adezivul pentru faianță pe perete?
Aplicați adezivul pe perete cu ajutorul gletierei zimțate de jos în sus și de la stânga la dreapta. Aplicați adeziv și pe spatele plăcii de gresie pe care o veți folosi. Aplicați adezivul necesar pe perete pentru o singură placă, astfel evitând ca adezivul să se usuce. Aplicați placa pe perete apăsând ușor și lovind-o ușor cu ciocanul de gumă. Asigurați-vă folosindu-vă de boloboc că placa este perfect dreaptă.
7. Cum tai o placă de gresie?
În unele părți ale încăperii va trebui să tăiați plăcile de gresie pentru a acoperi colțurile pereților sau părțile din spatele bideului. Marcați cu un marker pe spatele plăcii de gresie și, protejându-vă cu mănuși și ochelari de protecție, începeți să tăiați cu o mașină de tăiat gresia, pe unde ați marcat, așezând placa la fel ca pe restul.
8. Cum pun distanțiere la gresie?
Pentru a obținerea o simetrie perfectă a plăcilor de gresie sau faianță, este recomandat să folosim distanțiere, pentru a realiza rostul dintre plăci. Alegeți dimensiunea distanțierelor în funcție de mărimea plăcii si de dimensiunea rostului dorit.
9. Cum chituiesc gresia ? Suntem pe terminate.
După ce am aplicat gresia sau faianța pe toată suprafața, este important să așteptăm timpul recomandat de fabricantul adezivului, pentru uscare. Îndepărtați distanțierele fixate în prealabil între plăcile de gresie și începeți să pregătiți chitul pentru rosturi urmând instrucțiunile fabricantului. Aplicați materialul pe suprafață cu ajutorul unei gletiere de cauciuc, realizând mișcări ample pentru a umple bine rosturile dintre plăcile de gresie. Pentru a termina, folosiți gletiera de cauciuc curată pentru îndepărtarea materialului care este în plus.
10. Cum spăl gresia după chituire?
După ce ați așteptat timpul recomandat de fabricant pentru uscarea chitului, puteți folosi un burete înmuiat pentru a îndepărta resturile de chit rămase pe plăcile de gresie.
Așa cum v-am spus la început, nu este un tip de reamenajare care să vă dea bătăi de cap, dacă urmați acești pași.
Nu uitați: pentru orice problemă apărută, cu siguranță există un coleg care vă poate ajuta în rezolvarea ei.